top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHarrie Boogaard

Wijn van oude stokken


Is wijn die gemaakt wordt van druiven die geoogst zijn van oude stokken complexer, beter en lekkerder dan wijn die komt van druiven die aan jonge stokken zijn grootgebracht?

De wijn van oude stokken is anders, meer in balans en stabieler. De theorie zegt dat de druiven die de oude stok voortbrengt minder vatbaar zijn voor allerlei ziekten. Door hun afnemende groeikracht en dus lagere productie zijn de trossen en druiven kleiner. De druiven zijn daardoor geconcentreerder en beter in balans. De druiven hebben een andere schil/vruchtvleesverhouding dan hun soortgenoten die van een jongere stok komen. Ook zal het wortelstelsel uitgebreider zijn. Dat stelt de plant in staat om een grote diversiteit aan voedingsstoffen te vergaren, wat dan weer zou kunnen resulteren in meer smaak en complexiteit.

In de wijnbouw gaat de stok hooguit zo'n 20 tot 25 jaar mee voor dat hij vervangen wordt. De wijnproducent zal ieder jaar een klein gedeelte wan de wijngaard vernieuwen om geen omzet mis te lopen.

Heel vaak zijn de stukken wijngaard met oude stokken niet commerciële lappen grond die in de vergetelheid zijn geraakt omdat ze economisch niet interessant meer waren door hun ligging (stijle hellingen) of het 'niet meer in zwang zijn' van het druivenras. Door de nieuwe trend 'de hang naar wijnen die terroir-expressie hebben' en het grote overschot aan goedkope wijnen met weinig marge, is het weer interessant geworden om druiven te verbouwen die 'vergeten' en 'anders' zijn. Lokale rassen en wijn van oude stokken worden opeens weer 'economisch' interessant, dit in ieder geval voor de meer ontwikkelde wijndrinkers en de 'wijnkenners'. In de PERSWIJN van januari/februari stond (ik citeer) dat van alle landen op het zuidelijk halfrond Australië als eerste de waarde heeft ingezien van oude stokken, althans waar het gaat over Shyrah/Shiraz. Barossa Valley heeft zelfs een onderverdeling in leeftijd van oude stokken.

35 jaar- Barossa Old Vines

70 jaar- Survivor Vines

100 jaar- Centurion Vines

> 125 jaar-Ancestor Vines

In de laatste categorie valt de oudste commerciële en Botrytis-vrije wijngaard van Australië (en misschien wel van de wereld): Freedom Vineyard van Langmeil Winery uit 1843.

In maart op de PROWEIN 2015 vakbeurs in Düsseldorf sprak ik toevallig Emma Shaw, Global Sales Manager van deze Langmeil Barossa winery.

Het wijndomein van Langmeil werd voor het eerst bewoond in 1842 door de kolonist Christian Auricht die uit het toenmalige Pruisen was geëmigreerd waar hij was vervolgd om zijn geloof.

Christian Auricht plantte de nog bestaande 'Freedom 1843 Shiraz' wijngaard aan.

Tegenwoordig bestiert de familie Lindner de wijngaarden, al zes generaties lang maakt deze familie al deel uit van de wijnbouwcultuur van Barossa en van de gemeenschap daar.

Emma liet mij wijn proeven uit de drie ranges die zij produceren,

1. VALLEY RANGE

2. VILLAGE RANGE

3. OLD VINE GARDEN RANGE

Wat een genot, wat een wereldwijnen met als hoogtepunt 'THE FREEDOM 1843 SHIRAZ' : wat een GODENDRANK.

Tja… De vraag 'Is wijn die gemaakt wordt van druiven die geoogst zijn van oude stokken complexer, beter en lekkerder dan wijn die komt van druiven die aan jonge stokken zijn groot gebracht?'is voor mij hiermee zeker beantwoord.

Ik ga zeker wat Shiraz van Langmeil Barossa bij mijn wijnproeverijen gebruiken.

Wijnproeverij Maarssen, wijnworkshop Maarssen

#Oudestokken #BarossaValley #FreedomVineyardvanLangmeilWineryuit1843 #Shiraz #HarrieBoogaard #Wijnprofessional

92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page