top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHarrie Boogaard

Wijn als ontvetter?


Wat doet wijn met je gewicht? Word je zwaarder als je wijn drinkt?

Antwoord:

Je wordt niet zwaarder door wijn dan door andere componenten van je dagelijkse menu.

150 ml rode tafelwijn (één glas) bevat zo'n 125 kilocalorieën, terwijl witte wijn 121 kilocalorieën bevat. Zoals met alles wat je eet en drinkt kan het aantal calorieën oplopen. Bovenmatigheid leidt tot overgewicht. Om zeker te weten dat je niet extra aankomt, is het zaak om je inname van calorieën te matigen of om extra calorieën te verbranden (wandelen, fietsen, sportschool, etc.). Zo schep je weer ruimte voor wat extra's.

Kan ik wijn blijven drinken als ik probeer gewicht te verliezen met een gezond dieet?

Antwoord:

Er zijn verschillende theorieën over wat de beste manier is om gewicht te verliezen.

Sommige voedingsdeskundigen bevelen aan het aantal calorieën dat je nuttigt te verminderen en helemaal geen alcohol te drinken. Men raakt er echter steeds meer van overtuigd dat rode wijn niet alleen zo nu en dan gedronken zou moeten worden, maar zelfs een belangrijk onderdeel van een vetverbrandingsdieet zou moeten zijn.

Misschien heb je over het 'mediterraanse dieet' gehoord, dat uitgaat van voeding die rijk is aan fruit, groenten, granen, olijfolie en ja, een gematigde consumptie van rode wijn. Volgens meerdere studies zouden mensen die volgens dit voedingspatroon leven gemiddeld slanker zijn en minder cardiovasculaire (hart- en bloedvaten) problemen ondervinden.

En er is meer…,

Ook bij een Spaans onderzoek ontdekte men dat mensen die gematigd wijn drinken, slanker zijn dan gemiddeld.

Een onderzoek van de Purdue University van Indianapolis toonde aan dat het polyphenol Piceatannol de aanmaak van vetcellen blokkeert.

Een ander onderzoek liet zien dat 'Reservatrol' in de wijn ongeveer dezelfde vetblokkerende eigenschappen heeft.

Onlangs hebben onderzoekers van de Oregon State University hun onderzoeksresultaten gepubliceerd, dat onderzoek toonde aan dat ellaginezuur, een bestanddeel van rode wijn, de vetaccumulatie (opeenhoping) in de lever kan verlagen, hoewel dit niet betekent dat rode wijn jouw teveel aan 'pondjes' zal doen smelten, doet het wel vermoeden dat rode wijn de algehele gezondheid kan verbeteren.

Bedenk echter wel dat wijn calorieën bevat en te veel alcohol drinken nooit een gezond idee is.

Proost!


47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page